Site des amateurs de de vignes et de vins de fruits dans les régions septentrionales
Accueil ] Remonter ] traité de vinification ] Rhubarbe ] ma façade est vigne ] Etude historique sur la culture de la vigne en Belgique ] une pomme pour la soif ] Boissons bio tome 1 ] hydromel bois miel ] [ een appeltje voor de dorst ] Belgique pays de vignobles Histoire ]

 

 

Eeen appeltje voor de dorst !

 

 

Wist je dat het appeltje dat wij voor de dorst reserveren in Frankrijk en Franstalig België een …peer is?  Geen pomme pour la soif maar une poire pour la soif. Ze hebben ongelijk daar over de taalgrens want door hun frisheid overtreffen appeldranken onmiskenbaar hun peervariant als het op dorst lessen aankomt.

 

De appel is dan ook de meest gebruikte inlandse vrucht bij de fabricatie van vruchtendranken.  Dranken op basis van appelsap, zowel  in de vorm van zuiver sap dan wel verwerkt tot cider of appelwijn, behoren ook tot de meest geconsumeerde .

 

Gedaan dus met die ongebruikte resten van je oogst, achtergelaten in je boomgaard of, erger nog, rottend in je kelder.  Deze brochure zal je helpen om ze om te toveren tot heerlijke dranken.  Voor je eigen genot en dat van de hele familie.

 

Of je nu gaat voor zuiver appelsap dan wel voor cider of appelwijn, de initiële stappen in het transformatieproces zijn dezelfde.  Pas wanneer je helder sap bekomen hebt zal je moeten kiezen voor de natuurlijke of de gealcoholiseerde variant.

 

In het eerste deel van deze brochure overlopen we daarom de gemeenschappelijke stappen.  In de volgende hoofdstukken gaat het dan telkens over een eindproduct: houdbaar sap, cider en appelwijn.

 

Kopen ?    16,50rekening BE36 1420 5451 9681 van cepvdqa vzw.

 

©

Les textes et images de ces pages sont soumis aux lois belges et internationales en matières de droits d'auteur et de Copyright..
L'utilisation à fins privées est autorisée. Tout autre usage, particulièrement à fins commerciales  est soumis à une autorisation préalable octroyée par CEPvdqa asbl.
Première mise en ligne du site en février 2000; dernière en janvier 2022  
L'auteur de ce site est enseignant pédagogue retraité